Προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης γι’ αρδεύσεις από τις πηγές του ΟΑΔΥΚ ξεκίνησαν από χθες και θα συνεχιστούν και το επόμενο διήμερο, με σκοπό να εξοικονομηθούν ποσότητες νερού, οι οποίες θα διατεθούν για επιπλέον ποσότητες νερού ύδρευσης μέχρι την Κυριακή στο Δήμο των Χανίων και νερού άρδευσης από σήμερα και για αύριο στο Δήμο Ακρωτηρίου, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και το νερό έχει διακοπεί εκεί εδώ και τρεις ημέρες.
Εξάλλου την επόμενη Δευτέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Αθανάσιου Καρούντζου, προκειμένου ν’ αναζητηθύν επιπλέον ποσότητες νερού από τρεις γεωτρήσεις και αντλιοστάσια νερού στο Πατελάρι, στην Λίμνη της Αγυιάς και στο Στύλο, ώστε να καλυφθούν περισσότερο οι ανάγκες σε νερό που υπάρχουν στο νομό Χανίων.
Αυτά αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ, με τη συμμετοχή στελεχών του ΟΑΔΥΚ, εκπροσώπων της ΔΕΥΑΧ και της ΔΕΥΑΒΑ και των Δημάρχων Ακρωτηρίου, Πλατανιά και Νέας Κυδωνίας. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τ’ αποθέματα νερού είναι περιορισμένα στο βόρειο τμήμα του νομού και γι’ αυτό χρειάζεται και οι χρήστες να κάνουν μεγαλύτερη οικονομία στο νερό που καταναλώνουν.
Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα με τη λειψυδρία και την έλλειψη νερού έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στο νομό μας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα, ώστε αυτό το πρόβλημα ν’ αντιμετωπιστεί. Ακόμα επισημάνθηκε ότι υπήρξε μία «ανωμαλία» στην υδροδότηση της δεξαμενής του Γαλατά και δημιουργήθηκε πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από τους δημάρχους Πλατανιά και Νέας Κυδωνίας και από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ.
Ο καύσωνας που ακολούθησε ενίσχυσε πάρα πολύ την κατανάλωση και έτσι παρά τις ενέργειες που έγιναν (περικοπές στις αρδεύσεις) υπήρξε ένας πανικός. Όμως από την άλλη διατηρήθηκε το σύστημα της ύδρευσης στο Βόρειο άξονα. Μεγάλα προβλήματα σε νερό άρδευσης υπήρξαν μόνο στην περιοχή του Ακρωτηρίου και στα Κεραμειά.
Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ Μάρκος Πατρελάκης υποστήριξε, μετά το πέρας της σύσκεψης, ότι «η σημερινή σύσκεψη είχε σαν αντικείμενο να καταγραφεί το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρούνται φέτος σε νερά. Διαπιστώθηκε ότι για ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της πόλης των Χανίων θα πρέπει να κάνουμε περικοπές και να εξοικονομήσουμε πρόσθετες ποσότητες νερού, για να δώσουμε στη ΔΕΥΑΧ 2.000 κυβικά μέτρα νερού από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα. Αποφασίσαμε γι’ αυτό να ισχύσει ένα πρόγραμμα περικοπών (διακοπής αρδεύσεων) σε όλο τον κάμπο των Χανίων και την Δευτέρα θα καταλήξουμε σ’ ένα μελετημένο πρόγραμμα, που θα επηρεάζει ήπια τις αρδεύσεις και όσο γίνεται λιγότερο τις υδρεύσεις.
Στόχος μας μ’ αυτέ στις κινήσεις που κάνουμε είναι να πορευτούμε το επόμενο διάστημα, διότι όπως δείχνουν τα πράγματα θα χρειαστεί να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα και να καταλάβουμε πιο σκληρά μέτρα, στα μέσα του Ιουλίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα χρειαστεί ν’ ανοίξουμε ξανά τρεις παλιές γεωτρήσεις στο νομό γι’ αυτό το λόγο θ’ απαιτηθεί η έγκριση της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά σίγουρα πέρα απ’ αυτό θα χρειαστεί να λάβουμε και άλλα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης, όπως την εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής, που θ’ αποτρέπει την κατανάλωση νερού και θα επιβάλλει τον αυτοπεριορισμό και στο νερό της ύδρευσης και στο νερό της άρδευσης.
Η λογική είναι να δώσουμε χαμηλότερη τιμή στις ποσότητες που κρίνονται ότι είναι αναγκαίες και πολύ υψηλότερη τιμή στις ποσότητες, που θεωρούνται ότι δεν είναι αναγκαίες».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ Δημήτρης Βιριράκης υπογράμμισε ότι «από τη σύσκεψη βγήκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Εμείς στο Δήμο Χανίων λειτουργούμε οριακά. Ζητήσαμε να περιοριστούν λίγο οι αρδεύσεις στον κάμπο των Χανίων, για να μπορέσουμε ν’ αναπληρώσουμε το χαμένο νερό. Η μέγιστη κατανάλωση σε νερό ύδρευσης στην πόλη των Χανίων είναι 30.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Αποφασίστηκε να δοθούν 2.000 περίπου κ.μ. νερού την ημέρα απ’ τον ΟΑΔΥΚ μέχρι την Κυριακή, ενώ για μετά θα δούμε τι θ’ αποφασίσει η σύσκεψη την προσεχή Δευτέρα. Υπήρξε καλό κλίμα και όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε φέτος, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση και αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα άμεσα θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο Δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός επεσήμανε ότι θα πρέπει ο ΟΑΔΥΚ να κάνει προσεκτική διαχείριση του νερού και καλύτερη κατανομή του ελλείμματος στις περιοχές που εξυπηρετεί, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης και της λογικής. Οι οποιεσδήποτε επιβαλλόμενες διακοπές στην υδροδότηση απ’ τον ΟΑΔΥΚ θα πρέπει να γίνονται βάσει γνωστού σχεδίου εκ των προτέρων σε όλους τους δήμους.
Ακόμα η ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου επεξεργάστηκε πρόγραμμα περικοπών του νερού στους οικισμούς του Ακρωτηρίου, που θα εφαρμόζεται όταν παρουσιάζεται ανάγκη.
Το φαινόμενο κάποιοι οικισμοί του Ακρωτηρίου να μην έχουν νερό π.χ. Κορακιές, Αγ. Γεώργιος, Οικισμός Πισσαδάκη κτλ. ενώ άλλοι να έχουν, οφείλεται σε τεχνικούς λόγους (υψομετρικές διαφορές, οικισμοί στο τέλος των δικτύων κτλ) και όχι σε παρεμβάσεις της ΔΕΥΑ Ακρωτηρίου, η οποία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τον περιορισμό του, όπου τεχνικά είναι δυνατόν.
Ο Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Μανόλης Σταματάκης σημείωσε απ’ την πλευρά του ότι «ένα κομμάτι είναι το πώς θα περιορίσουμε μερικές τις καταναλώσεις και αυτό μπορεί να γίνει αρκεί ν’ αποφύγουμε τη σπατάλη. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εφεδρικά συστήματα και εκεί θα ζητηθεί απ’ τους αρμοδίους η παρέμβαση του Περιφερειάρχη, ούτως ώστε οι γεωτρήσεις αυτές και τ’ αντλιοστάσια να καταστεί δυνατόν να μπουν στο σύστημα. Εάν αυτά τα δύο συμβούν πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι. Οι διακοπές που υλοποιεί ο ΟΑΔΥΚ δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές, σε ό,τι αφορά κυρίως την ύδρευση».
Τέλος ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Τσαγκαράκης υποστήριξε πως «πρώτα θα πρέπει να μειωθεί η άρδευση και στη συνέχεια η ύδρευση. Η έκκληση που κάνω προς τους χρήστες νερού είναι να μειώσουν τις καταναλώσεις όσο μπορούν περισσότερο, για να μας βοηθήσουν σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση, που αντιμετωπίζουμε. Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης σχεδόν σ’ όλη την περιοχή που υδρεύεται απ’ τον ΟΑΔΥΚ και από τη ΔΕΥΑΧ και χρειάζονται οι νέες γεωτρήσεις και τ’ αντλιοστάσια που προτείναμε, ώστε αυτό ν’ αντιμετωπιστεί. Ελπίζω ότι από του χρόνου, που η κάθε ΔΕΥΑ θα είναι αυτόνομη, να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες υποδομές, για να υπάρχει υποστήριξη στην ύδρευση».