Ασταμάτητο είναι το κύμα φυγής των υπαλλήλων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των αλλαγών, που προωθούνται με το ασφαλιστικό. Τα κενά αυτά των μαζικών αποχωρήσεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών στο Ν. Χανίων, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν με εθελοντές και μ’ εντατικοποίηση της εργασίας των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων του πυροσβεστικού Σώματος. Όπως τόνισε στο «ν.Κ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ν. Χανίων Αντώνης Μαναρώλης, «η αβεβαιότητα που νοιώθουμε για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, που δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα οδηγούν τους υπαλλήλους στην πυροσβεστική να φεύγουν απ’ την υπηρεσία τους με μειωμένη σύνταξη. Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος να σταματήσει αυτό το κύμα φυγής, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του προσωπικού στις υπηρεσίες του νομού μας και πλέον είμαστε εντελώς ανεπαρκείς να εγγυηθούμε το ότι θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε δύσκολα συμβάντα. Και βέβαια το σημαντικότερο όλων δεν είναι οι δασικές πυρκαγιές αλλά οι αστικές πυρκαγιές, που αποτελούν το 75% των συμβάντων στο νομό μας. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως θ’ ανταποκριθεί για παράδειγμα η υπηρεσία της Κισάμου εάν θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει μία αντίστοιχη πυρκαγιά τύπου VARXIL αν πάνε εκεί δύο οχήματα με ένα άτομο σε κάθε αυτοκίνητο. Εξάλλου οι εποχικοί συνάδελφοί μας είναι μόνο για τα δάση και μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Άρα θα κληθούν δύο μόνιμοι υπάλληλοι το απόγευμα σ’ ένα σοβαρό περιστατικό για να επέμβουν που και να κάνουν τι;
Για το Σταθμό που βρίσκεται στο αεροδρόμιο είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση και δεν ξέρω πραγματικά τι βαθμό πυρασφάλειας έχει το αεροδρόμιο και πως προσγειώνονται και πως απογειώνονται τ’ αεροπλάνα».
Ο κ. Μαναρώλης υπογράμμισε εξάλλου ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι είμαστε αυτή τη στιγμή ικανοί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολα συμβάντα. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν ξεσπάσει μία μεγάλη πυρκαγιά στην Παλιά Πόλη το βράδυ, όταν στη νυχτερινή βάρδια στον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Χανίων υπηρετούν μόνο πέντε άτομα; Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική και δεν ξέρω ποιοι κωφεύουν και ποιοι αφήνουν το θέμα να είναι έτσι χρόνια τώρα.
Ο πυροσβέστης δουλεύει και δεν αντέχει πια. Από την ανάληψη της αρμοδιότητας στις πυρκαγιές των δασών από το 1998 δουλεύει με το φιλότιμο και μόνο. Οι κυβερνήσεις τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχουν δώσει λύσεις σε προβλήματα των πυροσβεστών, που χρονολογούνται εδώ και τριάντα χρόνια. Δεν υπάρχει υγιεινή και ασφάλεια, δεν υπάρχουν ατομικά μέσα, τα οποία είναι ικανά να προστατέψουν λίγο περισσότερο τη ζωή μας και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα έρχεται τώρα, σαν το κερασάκι στην τούρτα, και το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και οι μεγάλες μειώσεις των μισθών μας. Αποτέλεσμα είναι να παύει το φιλότιμο στη δουλειά μας και η ψυχολογία να είναι τρομερά πεσμένη. Συμπερασματικά δεν ξέρω που θα οδηγηθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση».
Τέλος ο κ. Μαναρώλης υποστήριξε πως «μέσα από μία εισοδηματική πολιτική τα τελευταία χρόνια οι πυροσβέστες έχουν πολλά επιδόματα και μικρό βασικό μισθό. Η μείωση λοιπόν του 12% σε πρώτη φάση και του 8% των επιδομάτων που παίρνουμε από την 1η Ιουνίου αφαιρούν τα ίδια χρήματα και απ’ τους παλιούς και απ’ τους καινούργιους πυροσβέστες. Έτσι λοιπόν ένας πυροσβέστης που αμείβεται σήμερα με 800 ευρώ δεν θα πάει να χάσει τη ζωή του σε μια πυρκαγιά και δεν έχει λόγο να το κάνει». Από την πλευρά του ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, Πύραρχος Φραγκιάς Ζουμπουλάκης τόνισε για το ίδιο θέμα ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις υπηρεσίες με τη μαζική φυγή όλων των παλαιοτέρων υπαλλήλων. Σε όλες τις υπηρεσίες της Κρήτης είναι σημαντικά μειωμένη η δύναμη και μειώνεται ακόμα περισσότερο, αφού υπάρχουν πολλές αιτήσεις για αποστρατεία. Μάλιστα πολλοί υπάλληλοι στο Ν. Χανίων λείπουν με άδειες και όταν επιστρέψουν θα συνταξιοδοτηθούν. Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να γίνουν προσλήψεις πυροσβεστικών το πρόβλημα των ελλείψεων αναγκαστικά θ’ αντιμετωπισθεί με επιπλέον εργασία απ’ τους ήδη υπάρχοντες πυροσβέστες και πιθανόν χρειασθεί να γίνει και ανασχεδιασμός του σχεδίου υπηρεσιακής ετοιμότητας και του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών».