Ως το “κύκνειο άσμα” των κερδοσκόπων οι οποίοι προσπάθησαν να κερδίσουν χρήματα ποντάροντας στην πτώχευση της Ελλάδας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχάλης Μαρακάκης, τις τελευταίες προσπάθειες με άνοδο των spreads και ανακοινώσεις για υποβάθμιση Ελληνικών τραπεζών. Καίριο ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση που πήρε την Κυριακή το Ecofin για δημιουργία μηχανισμού στήριξης του ευρώ και των Ευρωπαϊκών χωρών που θα δεχθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Όπως είπε ο κ.Μαρακάκης «δημιουργήθηκε και εδώ ένα δίχτυ προστασίας με κάποια χρήματα για να αποκρούσουν ενδεχόμενη πίεση στις οικονομίες των χωρών που έχουν βάλει σαν στόχο. Και σήμερα μιλάμε για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Θεωρώ ότι η απόφαση ήταν σημαντική γιατί από δω και πέρα δεν θα τολμήσουν οι κερδοσκόποι να βάλουν κατά του ευρώ ή εναντίον των οικονομιών…..Η εποχή των κερδοσκόπων τελείωσε σε επίπεδο τουλάχιστον Ευρώπης».
Ειδικότερα για την Ελληνική οικονομία ο κ.Μαρακάκης φάνηκε αισιόδοξος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει και η αγορά θα “ηρεμήσει”.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει. Δεν θέλω να κρίνω τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες στην Βουλή, αλλά το ότι κάποιοι δεν ψήφισαν τα μέτρα για να πάρουμε την βοήθεια – ενώ στις 19 Μαΐου η Ελλάδα θα πτώχευε – δεν μπορείς να ζητάς από την Ευρώπη να μας βοηθήσει και να πηγαίνεις στην Ελληνική Βουλή και να λες πως δεν θέλω την βοήθεια….Αυτό ήταν για μένα κάτι το απαράδεκτο. Ευτυχώς όμως η απόφαση ήταν θετική και έτσι έληξε το θέμα της πτώχευσης της Ελλάδος. Επίσης με την απόφαση του Ecofin ουσιαστικά σταθεροποιείται το ευρώ και επιπλέον σταθεροποιείται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και ευελπιστώ ότι αυτό που έγινε με τις καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό θα διορθωθεί, τα χρήματα θα επανέλθουν γιατί δεν υπάρχει λόγος να είναι έξω….»
Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας ο κ.Μαρακάκης επεσήμανε πως αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών προκειμένου να την σειρά τους να ανοίξουν τις πόρτες τους στην αγορά. «Αν ρωτήσετε τον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα, θα ακούσετε ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν λεφτά, έχουν κλειδώσει. Εάν ρωτήσετε τους μικροεπενδυτές θα ακούσετε ότι δεν παίρνουν λεφτά για τις επενδύσεις που κάνουν. Εάν μάθουμε γιατί το ΕΣΠΑ δεν λειτουργεί θα καταλάβετε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει την δυνατότητα και την ρευστότητα να βοηθήσει την υλοποίηση των προγραμμάτων για να πάρουμε τα λεφτά του ΕΣΠΑ….» είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων τονίζοντας πως «χρειάζεται η ενίσχυση των τραπεζών για να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα». Μάλιστα αναφερόμενος στο Νόμο του υπουργείου Οικονομίας για ρύθμιση των οφειλών τόνισε πως «οι τράπεζες έχουν υποστεί μια μείωση της ρευστότητάς τους διότι με τα μέτρα της κας Κατσέλη για τις ρυθμίσεις των καθυστερημένων δανείων έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες και είναι λίγοι αυτοί που πηγαίνουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες σε αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν βιωσιμότητα έκαναν από μόνες τους ρυθμίσεις , όμως οι ρυθμίσεις που έγιναν έδωσαν την δυνατότητα και σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις να κάνουν ρυθμίσεις δανείων κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στην μείωση της ρευστότητας των τραπεζών….»
Τέλος ο κ.Μαρακάκης φάνηκε αισιόδοξος και στην γρήγορη έξοδο της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση με την προϋπόθεση να ληφθούν εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας της χώρας.